Erika Aittamaa – Lovikkavantens skapare


Erika ”Riika” Aittamaa (1866-1952)  var den första kvinnliga innovatören och företagaren i Pajala kommun, som 1892 uppfann Lovikkavanten. I en intervju för Bruno Söderberg i tidskriften Tornedalen av årgång 1936, berättar Riika följande.

erika

-: Att jag började sticka de s.k lovikkavantarna berodde på en ren tillfällighet-säger Erika. Vi hade det fattigt i stugan, när barnaskaran växte, och då för tiden var förtjänsterna dåliga. Jag brukade sticka vanliga vantar åt de rikare i byn. Engång ville någon ha riktigt tjocka slitstarka vantar. Jag spann då riktigt tjockt garn och stickade två par så tjocka vantar att de enligt min mening borde stoppa i flera vintrar. Glad i hågen skyndade jag mig till mina alsters blivande ägare. Denne var dock mindre tacksam. Han sade att jag t.o.m. hade förstört ullen. Detta hände för 44år sedan. Jag gjorde nya försök, tvättade dem flerfaldiga gånger och kardade dem omsorgsfullt.Det blev ett annat resultat. Vantarna blev snart efterfrågade. Isynnerhet av forbönderna, som körde lass från Haparanda, voro förtjusta i dem.Snart kom det vant beställningar från olika byar i Tornedalen samt från lapparna. Jag hade börjat pryda dem med flerfärgade garner, varför lapparna gillade dem skarpt. Sedan dess har jag stickat vantar så gott som året om. Det var Gud som gav mig en fingervisning och hjälpte mig, så vi kunnat uppfostra barnen, utan att anlita hjälp från andra. Nu är jag 70år gammal och skall fortsätta arbeta så länge jag orkar.-

Erika lärde alla som ville att sticka Lovikka vantar både kvinnor och en del män. Hon blev uppmanad och fick hjälp med att söka patent på sina Lovikkavantar och efter en tid kom ett brev från Patentverket som skulle lösas ut mot 30 kronor -vilket var mycket pengar på den tiden. Men patenten löstes aldrig ut av Erika. Däremot lät husmödrarna 1962 inregistrera ÄKTA LOVIKKA-VANTE som sitt varumärke.