Anteckningar inbjudningsmöte Gammelstad


Föreläsare Gunilla Nilsson Suikki
Föreläsare Gunilla Nilsson Suikki

Tisdag 1 april samlades drygt 50 medlemmar från Antnäs, Ängesbyns och Gammelstads Husmodersföreningar i Luleå Hembygdsgillets lokal på Rutviksvägen 11 i Gammelstad. Kvällen inleddes med ett föredrag av Gunilla Nilsson Suikki om nyttiga örter i vår norrländska natur. Vissa örter kan användas både i matlagning och som naturmedicin. De spröda bladen av bl.a. maskros och nässla används i sallader, våtarv ( vattuogräs) och mjölkört kan ätas direkt som godis, medan bl.a. torkad rölleka, älgört och björklöv ger goda teer. Väl rengjorda groblad har läkande effekt på sår, skvattram är ett utmärkt myggmedel medan daggkåpan (även daggdroppen) dämpar mensbesvär. Kvanne har haft stor betydelse för samerna bl.a. för sina rika c-vitaminhalt.
Gunilla berättade även att hon tillverkar sitt eget miljöschampo av ett flertal örter och att hon använder tvättnötter istället för vanligt tvättmedel i tvättmaskinen.
Föredraget var mycket intressant och åhörarna fick bra svar på alla sina funderingar. Rådet från Gunilla var att använda internet för att söka mer information om nyttiga örter och hur de kan användas.
I länken nedan hittar du Gunillas presentationsmaterial. Du kan skriva ut denna och själv notera i anteckningar information om respektive ört.
Presentation örter

I länken nedan hittar du mycket information om örter.
skogsskafferiet.se

Därefter bjöds på mat; kycklinggryta med matkorn tillagad av vår matcirkel. Till detta serverades föreningens mjukkaka samt matcirkelns rågknäcke. Recept på grytan och rågknäcke finns på vår hemsida under länken ”Smått o gott”.

Efter maten följde erfarenhetsutbyte mellan de tre föreningarna och dessutom gavs lite information från Länsförbundets årsmöte. Kvällen avslutades med kaffe och morotskaka, dragning av ett uppskattat lotteri och slutligen fick vi alla lyssna till Maj Lindgrens uppläsning av sin dikt om vinterns slaskväder. Visst kände vi alla att nu är det dags för vårens ankomst.
En genomtrevlig kväll.